Filtrare

August 2 2010

Tipuri de echipamente de filtrare:

1. Filtru cu placi cu cartoane

2. Filtrul cu discuri orizontale cu kieselguhr

3. Filtrul rotativ cu vid

1. Filtru cu placi cu cartoane

Filtrele cu placi cu cartoane sunt ideale pentru filtrarea vinului si a drojdiilor.
Tipuri standard: 200×200, 400×400, 600×600
Constructia filtrului este realizata in otel inox.
Sasiu este echipat cu robineti-fluture si vizoare de control pentru produs la intrare si la iesire, manometre pentru controlul presiunii, robineti de golire si prelevare de mostre, bazin de colectare a picaturilor, realizat din otel inox, asezat sub pachetul filtrant, echipat cu robinet de descarcare.
Ansamblul este construit pe roti pentru a facilita mutarea. Filtrul poate fi echipat cu conducte externe si pompa de alimentare. Pachetul filtrant este constituit din placi si rame realizate din material plastic sau din otel inox. Filtrarea se face cu ajutorul panzei filtrante sau cartoanelor speciale pentru filtrare. Inchiderea ansamblului filtrant este realizata cu piston oleodinamic. Ventilele integrale de trecere au o constructie robusta si fiabila pentru o functionare durabila si precisa.

filtru-cartoane-bm.jpgfiltru-cartoane-pd.jpgfiltru-cartoane-dt.JPG

2. Filtrul cu discuri orizontale cu kieselguhr
Filtrele cu discuri orizontale cu kieselguhr sunt ideale pentru prelucrarea diverselor produse: vin, bere, sirop, distilate, otet, saramura etc. si pt multe alte aplicatii in industria chimica si farmaceutica .
Filtrul este indicat pentru filtrarea volumelor mari de lichid cu un continut scazut de particule solide in suspensie si pentru operatii de decorticare si finisare.
In functie de tipul de descarcare, pot fi:
– filtre cu descarcare manuala
– filtre cu descarcare automata
Constructia este in intregime din otel inox. Elementele constructive ale filtrului sunt urmatoarele:
– clopotul inauntrul caruia este gazduit pachetul filtrant;
– discurile filtrante montate in secventa pe un colector tubular central, discurile filtrante si inelele distantier formand impreuna pachetul filtrant;
– dozatorul – rezervorul aditivului de filtrare, montat langa clopot este echipat cu electroagitatori cu pompa dozatoare cu membrana cu capacitate variabila;
– pompa centrifuga de alimentare dotata cu etansare mecanica potrivita pentru substante abrazive;
– alte componente: valve de reglare si manevra tip fluture, vizoare iluminate pentru controlul curgerii atat a lichidului filtrat cat si a amestecului de filtrare cu Kieselguhr la iesirea din unitatea de dozare si pentru controlul fazelor filtrarii, tubulaturi de legatura, racorduri sanitare, manometre de control, indicator al capacitatii portante.
Avantaje:
– se obtin produse filtrate perfect limpezi si stralucitoare;
– sistemului particular de pozitionare orizontala a discurilor permite cicluri de filtrare usor de realizat si cu posibilitati de oprire si reluare a ciclului fara nici un inconvenient specific altor tipuri de filtre;
– filtrarea totala a lichidului rezidual din clopot prin intermediul dispozitivului montat la exteriorul sau chiar in interiorul clopotului insusi.

filtru-bm.jpgfiltru-pd.jpgfiltru-nf.jpg

3. Filtrul rotativ cu vid

Acest tip de filtru sub vid utilizeaza o tehnica speciala de extractie a lichidului filtrat. Tamburul este echipat cu circuit de sectiune speciala in interiorul caruia vidul necesar extragerii lichidului filtrat este generat uniform si continuu. Odata produsul trecut prin stratul filtrant de Kieselguhr, acesta este anternat in sectoarele tamburului impreuna cu curgerea de aer generata de vid.
Lichidul limpede ( filtrat) ajunge in bazinul de colectare de unde este extras de catre o pompa externa de extractie.
Filtrul se compune din:
– Tamburul filtrant
Structura robusta cu doua site. Sita exteriora serveste filtrarii lichidului in timp ce sita interioara dreneaza lichidul filtrat si-l dirijeaza catre sectoarele de extragere.
– Buncarul
Construit cu trape de descarcare laterale pentru a usura si grabi curatarea filtrului. Buncarul este echipat cu sonda pentru a controla nivelul de lichid in care este scufundat tamburul.
– Rezervor dozator
Rezervor dilueaza eficient faina fosila in lichid in faza de formare a stratului filtrant.
– Pompa de vid
Dotata cu dispozitiv cu functionare automata pentru recuperarea partiala a apei necesare functionarii.
– Pompa de extractie produs filtrat
Pompa centrifuga pentru extractia produsului filtrat, echipata cu sasiu si elemente de legatura.
– Separatorul aer-lichid
Echipat cu pompa de extractie si dispozitiv antispumare. Dispozitiv filtrare finala a lichidului rezidual
– Tabloul electric de control
Echipat cu intrerupator general, butoane pornire/oprire, lampi indicatoare ale starii operative sau de alarma, intrerupatoare pentru controlul la distanta si dispozitiv pentru reglarea avansului micrometric al cutitului sabar.

Filtrul este executat din otel inox AISI 304